Apa este un element vital caruia in ultimii ani am inceput sa-i acordam o importanta mai mare in cea ce priveste calitatea.
Pentru filtrare apei exista mai multe variante, insa cea mai eficienta se refera la statiile cu osmoza inversa.
Cu ajutorul acestor statii aveti apa curata, potabila la dumneavoastra acasa, fara sa mai fie cazul sa achizitionati bidoane de apa imbuteliata. Astfel , nu veti mai consuma apa ce a stat timp indelungat prin depozite si magazine, iar costurile in privinta apei de baut, gatit sunt mult mai reduse.
Procesul de osmoza inversa este adesea utilizat si in domeniul industrial pentru a produce apa demineralizata pentru diverse aplicatii specifice.
Pentru a intelege mai bine procedeul de purificare apei prin osmoza inversa, gasiti explicatiile mai jos.
Osmoza este fenomenul natural ce apare atunci cand doua solutii apoase de concentratii diferite sunt separate printr-o membrane semi-permeabila.
In mod natural datorita fortelor de difuzie are loc un transfer de molecule de apa dispre solutia cu concentratie mai mica spre solutia cu concentratie mai mare, avand tendinta de egalizare a concentratiilor din ambele solutii, si deci de stabilire a echilibrului.
Pe principiul fenomenului invers celui prezentat anterior, adica prin osmoza inversa, apa pura va trece prin membrana semi-permeabila din solutia concentrata in cea diluata, astfel obtinandu-se o solutie din ce in ce mai slab concentrata.
Acest lucru se va realiza prin aplicarea unei forte asupra coloanei cu solutie concentrata care va invinge presiunea osmotica si va determina trecerea apei in solutie diluata.
Ca urmare, prin osmoza inversa se blocheaza trecerea tuturor impuritatilor cu dimensiuni mai mari decit microorificiile membranei osmotice(0.0001 microni), deci obtinem performante superioare oricarui alt tip de filtrare clasic.
Apa obtinuta prin osmoza inversa este o apa pura, demineralizata. In procesul de osmoza se inlatura cea mai larga gama de contaminanti, bacterii, virusuri, chisturi, precum si metale grele, radionuclizi, compusi organici si anorganici.